18. İstanbul Bilişim Kongresi, dünyanın en eski bilişim derneklerinden birisi olan Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından “Yapay Zekâ ile E-Ticarette Sınırları Aşmak” gündemiyle Üsküdar Bilim Merkezi’nde düzenlendi. Kongre, kamu ve özel sektör temsilcilerini bir araya getirerek katılımcılarına yapay zekâ teknolojilerinden çeşitli sektörlerde nasıl yararlanıldığı hakkında bilgi sahibi olma imkanı verdi.
İlk olarak belirtmek gerekir ki kongrenin gündemi her ne kadar yapay zekâ ve e-ticaret ekseninde belirlenmişse de konuşmacılar, farklı konulara da değindiler. Özellikle belediyelerde ve kent yönetiminde yapay zekâdan nasıl yararlanıldığı, İstanbul’da akıllı şehir uygulamaları İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ve Üsküdar Belediyesi Başkanı Sayın Sinem Dedetaş tarafından farklı oturumlarda bizzat anlatıldı. Siber güvenlik, kongrede öne çıkan konulardan bir diğeriydi. Bu çerçevede güvenli internet, bilişim suçlarıyla mücadele, bilişim sistemlerinin çeşitli virüslerden ve siber saldırılardan korunması gibi hususlar da uzmanlarınca ele alındı.
Böylece Türkiye Bilişim Derneği, bu kongreyle misyon ve vizyonuna uygun ve konuyla ilgili olan herkesi aydınlatacak bir buluşma gerçekleştirdi. Yapay zekâ, tüm sektörlerde ne kadar büyük önem taşıdığı, bilhassa gelecek on yıl içerisinde nasıl büyük bir dönüşümün bizleri beklediği izahtan varestedir. O halde esas olan sanayi devriminin erken aşamalarından beri süregelen makine ve insan etkileşiminin yapay zekâ tarafından nasıl dönüştürüldüğü ve bunun olumsuz etkilerinin öngörülmesidir. Zira, etkili hukuki düzenlemeler ancak böyle mümkün olabilir.
Sanayi devrimi, pek çok ürünü erişilebilir kılmış, kitle iletişim araçlarını gelişmiş, sağlık başta olmak üzere pek çok hizmeti yaygınlaştırmış ve ilerletmiştir. Buna karşın çevresel sorunlar, sosyal eşitsizliğin artması ve yabancılaşma gibi olumsuz etkiler de sanayi devriminin yol diğer sonuçlarıdır.
Bu çelişkiler, yapay zekânın hayatın her alanında artan etkisiyle daha da keskinleşecektir. Geleceğin dünyasının bir siber-punk distopyası olmasının önüne geçmek istiyorsak gerekli düzenlemeleri bugünden yapmak zorundayız. Fakat geleceğin teknolojilerinin bugünden düzenlenmesi zor bir iştir. Çünkü geleceğe dair tasavvurlar tutmayabilir. Bu durumda yapılan düzenlemeler de somut gerçeklikle uyuşmayacak, hukuki etkililik yönünden sorunlar doğacaktır. İşte bu nedenle, geride bıraktığımız kongrede olduğu gibi akademik ve sektörel buluşmaların gerçekleştirilmesi ve konunun farklı uzmanlarca farklı yönleriyle ele alınması büyük önem arz etmektedir.
Av. Celil Aktaş, LL.M.